
پژوهشگران موفق به توسعه آزمایشی جدید بر روی نمونه خون، برای سرطان روده شدهاند که به اعتقاد آنها میتواند جان بسیاری از بیماران را نجات دهد. دانشگاه اسکس اعلام کرد که این روش تحلیلی کمتهاجمی قادر است این بیماری را در مراحل اولیه، زمانی که قابل درمانتر است، شناسایی کند.
در حال حاضر، پزشکان معمولاً برای غربالگری سرطان روده از آزمایش ایمونوشیمیایی مدفوع (FIT) که به “آزمایش مدفوع” نیز معروف است، استفاده میکنند. اما این روش جدید که مبتنی بر تحلیل DNA از نمونههای خون است، میتواند موجب افزایش مشارکت در غربالگری شود، زیرا بسیاری از افراد به دلیل نارضایتی یا احساس ناخوشایند نسبت به آزمایش مدفوع، از انجام آن خودداری میکنند.
سرمایهگذاری برای تحول در تشخیص زودهنگام
مؤسسه خیریه Bowel Cancer UK مبلغ ۱۶۵,۰۰۰ پوند به این پژوهش اختصاص داده است. دکتر لیزا وایلد (Lisa Wilde) از این مؤسسه خیریه اظهار داشت که این تحقیق باعث “تسریع در تغییر مسیر تشخیص بهسوی مراحل اولیه” خواهد شد. این تکنیک نوین تحلیل DNA توسط تیمی به رهبری دکتر ولادیمیر تیف (Vladimir Teif) و دکتر رالف زوآکا (Ralf Zwacka) از دانشکده علوم زیستی دانشگاه اسکس توسعه یافته است.
دکتر تیف در این رابطه گفت:
“این روش به ما امکان میدهد که تحقیقات خود را در زمینه بیوپسی مایع بر اساس DNA آزاد سلولی (cfDNA) با هدف بهبود تشخیص بیماری در مراحل اولیه از مایعات بدن گسترش دهیم.”
نحوه عملکرد آزمایش جدید
این آزمایش از طریق بررسی نمونههای خون برای یافتن DNA آزاد سلولی (cfDNA) که از تومورها آزاد میشود، کار میکند. DNA آزاد سلولی، که خود بیضرر است، اطلاعات ارزشمندی درباره فرآیندهای درون بدن ارائه میدهد و میتواند به پزشکان در تشخیص زودهنگام سرطان کمک کند.
دکتر وایلد از Bowel Cancer UK در این خصوص اظهار داشت:
“ما با استراتژی تحقیقاتی جدید خود، همچنان برای آیندهای تلاش میکنیم که در آن هیچکس بر اثر سرطان روده جان خود را از دست ندهد.”
وی افزود:
“یکی از مهمترین جنبههای این هدف، تشخیص بیماری در مراحل اولیه است که درمان آن آسانتر است. سرمایهگذاری در تحقیقات اساسی درباره سرطان روده، یکی از بهترین راهها برای دستیابی به این هدف است.”
منبع:
https://www.bbc.com/news/articles/cx2gj5vklweo
تهیه و تنظیم: سید طه نوربخش
نظارت و تأیید: دکتر فائزه محمدهاشم-متخصص ژنتیک